luni, 7 iunie 2010

Dr. med. Cristiana Pîrşoi: "La poarta Raiului"















La capătul sau pe parcursul drumului vieţii ajungem, măcar pentru câteva clipe, la „poarta Raiului”. Acesta este mesajul pe care mi l-a transmis părintele Ghelasie Gheorghe, prin lucrarea „Medicina isihastă”.
Cărarea pe care o avem de urmat este „Recunoaşterea Limbajului Sacru al Vieţii, ce este Sănătatea în sine”.
Primul pas spre sacroterapie este trezirea conştiinţei de suflet, întrucât aşa cum afirma părintele „Medicina Isihastă este o Dublă Medicină, de Suflet şi de Corp, este revenirea la Viaţă şi doar un Corp cu Sufletul său este Viu”.
Boala este prezentată ca o ruptură a logicii trinitare din realitatea noastră, până la acel dualism contrar: viaţă şi moarte, sănătate şi boală etc. Reînvierea logicii noastre trinitare aduce reordonarea memoriilor din bolile noastre.
Baza medicinii isihaste este terapia cu medicamente organice vii, nu materii anorganice „moarte”.
Mâncărurile „moarte”, fierte, anorganice, prefăcute, par că ne hrănesc, dar ne intoxică mereu cu reziduuri pe care organismul nu reuşeşte să le asimileze din nou în circuitul vieţii.
Ca „Medicină Integrală de Suflet şi Corp în Împletire armonioasă şi fără amestecare, Ştiinţa Sacralizându-se prin Taina Religiei şi Religia Descoperindu-se prin Cunoaşterea Ştiinţei”, medicina isihastă tratează boala – „sfărâmare a icoanei sănătăţii” – prin reînvierea dialogului cu Dumnezeu, pierdut prin căderea din Rai.
Se spune că în adâncul fiinţei este glasul lui Dumnezeu Însuşi, care te-a creat si prin care eşti viu. Acest glas al lui Dumnezeu cel Viu este suportul şi fundamentul sănătaţii.
Prin reîntâlnirea cu Dumnezeu ne regăsim şi Sufletul nostru uitat. Prin numele lui Iisus Hristos redescoperim tocmai originea glasului lui Dumnezeu din noi.
Isihasmul este „mistica Cuvântului Hristic, mistica Rostirii Hristice”.
Părintele Ghelasie Gheorghe precizează: „Împacă-te cu Dumnezeu înainte de toate… Dacă Sufletul este Închistat atunci şi corpul tău va fi închis la remediile medicale”, iar „dacă vrei viaţa, hrăneşte-te cu viaţa... Tu, cel Bolnav, nu mai Introdu Alimente cu Memorii «Omorâte», dacă vrei să Reînviezi tocmai Viaţa în Organele Corpului tău”.
Am cunoscut ideea de isihasm încă din 1993, însă nu cu aceeaşi semnificaţie şi profunzime am pătruns-o ca acum când am recitit şi am trăit şi retrăit fiecare cuvânt, fiecare idee prezentată de Părintele Ghelasie. Am aşternut aceste rânduri cu adâncă recunoştinţă pentru tot ce a fost şi ne-a lăsat moştenire.


Dr. med. Cristiana Pîrşoi,
medic primar în medicină generală,
medic specialist în medicina complementară şi integrată


(text apărut în postfaţa volumului Ierom. Ghelasie, "Medicina Isihastă", ed. Platytera, Bucureşti, 2009, pp. 325-326)

Niciun comentariu: