miercuri, 16 iunie 2010

Ierom. Ghelasie Gheorghe: "Avva şi Ucenicul"















1

Avva A…. nu este bătrân. De tânăr intrat în Mânăstire, trecut prin multe încercări lumeşti şi Duhovniceşti, a căpătat un „Ceva de Duh de Avva”, care a început să „atragă” pe unii care cer să îi fie Ucenici. El se fereşte de o aşa „povară”. El însuşi a căutat mereu un Avva Povăţuitor. Un Cuvios i-a zis:
– Nu mai încerca să găseşti un Avva după modelul din vechime al Sfinţilor Părinţi... Adună de la mai mulţi „ÎNVĂŢĂTURA” Duhovnicească şi sileşte-te să faci şi tu ceva din ea, şi DUHUL te va Povăţui mai mult... Dar „alege” un Duhovnic, căruia dă-i „Chipul de Avva”, ca să ai „Chipul de Ucenic-Fiu Duhovnicesc”. Cel mai important în PRACTICA Duhovnicească este „Chipul de Fiu”, pe care trebuie să ţi-l însuşeşti şi să te identifici cu el la maxim, altfel nu vei ajunge niciodată la adevărata Viaţă Duhovnicească. Doar în „Chipul de Fiu-Ucenic” se deschide „UŞA de Taină” a Duhovniciei. Pe Ucenic îl face într-adevăr AVVA cu DUHUL Lui, dar şi pe Avva îl face Ucenicul cu DUHUL Lui, depinde de sinceritatea şi capacitatea fiecăruia în „Lucrarea Duhovnicească”. Aşa, în Zilele noastre nu Avva şi Ucenicul de performanţă contează, ci „DĂRUIREA” reciprocă de „CHIP de Avva şi ucenic”. Chipul aduce DUHUL şi DUHUL aduce Lucrarea şi Lucrarea aduce Învăţătura-Povăţuirea, ce se va „descoperi” doar celor care „Poartă” Chipurile de Avva şi Ucenic. Nu mai căuta „sfinţi”, ci „PURTĂTORI” de Sfinţenie, cărora şi mai mult li se „DĂRUIEŞTE” acest Chip de către cei care doresc Lucrarea Duhovnicească. Pe un Duhovnic ce-l „alegi” ca Avva, nu-l evalua după „Sfinţenia” lui, ci tu ca Ucenic dă-i total Chipul de Avva, ca tu să „Primeşti” din plin Chipul de Fiu, prin care vei putea descoperi Trăirea de TAINĂ a Duhovniciei.

2

– Fiule, zici că doreşti Viaţa Duhovnicească... Se va vedea dacă este ceva serios, sau doar un „capriciu” trecător. Tinerii de astăzi sunt cu „creier de chimicale”, după cum se exprimă un Duhovnic, încât nu mai poţi pune bază sigură pe nici o „hotărâre”, că nu mai are „stabilitate”. Mai mult, majoritatea au şi „handicapuri psihice”, mai evidente sau mai ascunse. Este o „slăbiciune” de „Volitiv” la foarte mulţi şi o „lipsă de Personalitate” marcantă. Îşi schimbă „părerile” de la o Zi la alta şi nu au „Permanenţa Eului”, de unde „golurile” de Conştiinţă, până la „contradicţiile psihice”, chiar patologice. Mulţi nu mai pot face „eforturi mentale”, pentru că le provoacă „rupturi nervoase” şi dereglări fiziologice chiar.
Ascultarea de un Avva trebuie privită ca pe o „SACRALITATE” ce nu poate fi „atinsă” de nimic. Cine nu Învaţă să „Asculte” nu va Învăţa niciodată „Înţelepciunea Povăţuirii”.


(text publicat în revista Sinapsa, nr. III/2008, pp. 226-227)

Niciun comentariu: