marți, 29 noiembrie 2011

Pr. Costin Butnar: "Teologia şi cultura, o întâlnire sub semnul tainei filiaţiei" / Prezentare pe scurt a Colocviului Naţional dedicat părintelui Ghelasie de la Frăsinei (Universitatea "Transilvania" Braşov, 24 noiembrie 2011)


În data de 24 noiembrie 2011 a avut loc, la Universitatea „Transilvania” din Braşov, cel de-al Treilea Colocviu Naţional dedicat personalităţii părintelui Ghelasie Gheorghe de la Frăsinei. Este prima ediţie organizată în afara Bucureştiului, după ce primele două ediţii, cele din 2009 şi 2010 se desfăşuraseră la ASE Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de pr. Ovidiu Moceanu şi ASCOR Braşov, ca gazde ale manifestării, alături de conf. dr. Liviu Bogdan Vlad şi Florin Caragiu (directorul editurii Platytera), organizatori ai primelor două ediţii. După rugăciunea de binecuvântare de la început, a fost citit cuvântul preasfinţitului Varsanufie Prahoveanul, care a însufleţit desfăşurarea ulterioară a celor trei sesiuni de prezentări ale Colocviului. Prezenţa în mijlocul participanţilor a cuvântului arhieresc a dat, astfel, un imbold sporit participanţilor, în urmarea îndemnului la acurateţea cercetării şi trezie duhovnicească, spre a evidenţia că „părintele Ghelasie a vestit şi a transmis într-un limbaj teologic nou aceeaşi teologie şi viaţă duhovnicească ce a însufleţit Răsăritul creştin de la Întruparea Domnului şi până astăzi”. „Însetat de cunoaşterea care înveşniceşte”, părintele Ghelasie, autor al unei „opere complexe, de înaltă ţinută speculativă”, a remarcat de asemenea preasfinţitul Varsanufie, „s-a atins de glodul omenesc cu mâinile rasei suflecate pentru a descoperi în sufletele adumbrite de păcat icoana luminoasă din adânc”.
Părintele Jean Nedelea, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Bucureşti, a zugrăvit, la rândul său, un portret duhovnicesc al părintelui Ghelasie. Plecând de la autoportretul care reiese din înseşi dialogurile sale, „înmiresmate de colocvialitatea sa cu Cerul”, părintele Jean Nedelea a subliniat modul în care se împletesc „în gândirea noastră românească exprimată de părintele Ghelasie iconicul cu întruparea şi cu euharistia”. Părintele Arhimandrit Hristofor Bucur, părintele Dan Popovici şi părintele Neofit Linte au subliniat aspecte legate de tradiţia isihastă prezentată de părintele Ghelasie în scrierile sale, privind în special modalităţile terapeutice ascetice, gestul iconic şi raportul dintre chip şi nume în mistica iconică. În prezentarea „Despre Taina Filiaţiei”, Florin Caragiu a exprimat importanţa centrală a tainei filiaţiei, accentuată în mod special de părintele Ghelasie, în scrierile sale, întru luminarea întregului edificiu dogmatic al creştinătăţii ortodoxe şi a întâlnirii dintre teologie şi cultură. Au mai luat cuvântul: pr. prof. dr. Ovidiu Moceanu, pr. Costin Butnar, pr. Ionuţ Ilea, conf. dr. Liviu Bogdan Vlad, prof. dr. Gheorghe Hurduzeu, lect. dr. Iulian Costache, Ştefan Popescu, Silviu Marin, Ninel Vizinteanu, Marius Ciulică, Sarah Tîlvăr, Cătălin Streche, Daniel Samoilă, Alice Butnar. Au fost vizionate, de asemenea, înregistrări video cu părintele Ghelasie şi cu ucenicul său de chilie, părintele Valerian Pâslaru.
Întâlnirea teologiei şi culturii sub semnul tainei filiaţiei, „Taina Filiaţiei” (Platytera, 2011) fiind şi titlul volumului – semnat de părintele Ghelasie Gheorghe – ce s-a lansat cu acest prilej, a fost deosebit de rodnică, concurând la această reuşită calitatea prelegerilor, acrivia mărturiilor şi, în mod excepţional, expresivitatea lecturilor din scrierile de tinereţe şi maturitate ale Cuviosului de la Frăsinei, momente susţinute de actorii Cristi Iacob şi Gabriela Iacob.

Pr. Costin Butnar

Niciun comentariu: