În data de joi, 29 Octombrie 2009, începând cu ora 10 a avut loc în Aula Magna, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Piaţa Romană, nr. 6, Ciclul de conferinţe: 20 de ani de la Căderea Cortinei de Fier, Colocviul Naţional: „Spiritualitatea Creştină în Spaţiul Noii Europe. Personalitatea Părintelui Ghelasie Gheorghe” (Ediţia I). Manifestarea a fost organizată de Conf. univ. dr. Liviu Bogdan Vlad, Biblioteca Centrală şi Centrul de Documentare Europeană, având ca partener Editura Platytera din Bucureşti.
Evenimentul a fost deschis de Protos. Varsanufie de la Mânăstirea Pătrunsa, printr-o scurtă rugăciune şi binecuvântare a întâlnirii, în acelaşi timp cu o pomenire în rugăciune a Părintelui Teofil Pârâianu, mare duhovnic român, care în zorii aceleiaşi zile a trecut la Domnul.
Invitat special a fost Prof. Dr. Ion Gh. Roşca, Rector al Academiei de Studii Economice, care a ţinut un discurs de întâmpinare. Cuvântul de deschidere a aparţinut Conf. dr. Liviu Bogdan Vlad. Conf. dr. Iulian Costache a vorbit în continuare despre Părintele Ghelasie şi tradiţia în modernitatea Noii Europe. A fost apoi prezentat un film de scurt metraj realizat de clasa de la UNATC a regizoarei Elisabeta Bostan. După aceasta, au luat cuvântul, în ordine, în prima parte a Colocviului: Protos. Varsanufie (stareţul Μânăstirii Pătrunsa), Monahul Valerian (ucenicul de chilie al Pr. Ghelasie), Ierom. Neofit Linte, Protos. Hristofor Bucur (stareţul mânăstirii „Sf. Ioan Botezătorul” din Poiana Braşov), Ştefan Popescu (fratele Părintelui Ghelasie), Florin Caragiu (directorul editurii Platytera din Bucureşti).
A urmat, în holul Bibliotecii Centrale, vernisajul expoziţiei de pictură dedicate Părintelui Ghelasie Gheorghe, expoziţie realizată de artistul plastic George Alexandrescu.
Ilinca Sandu, de la TVR Cultural, a intervievat, în pauza întâlnirii, pe Părintele Stareţ Varsanufie, Monahul Valerian, Liviu Bogdan Vlad, Florin Caragiu şi George Alexandrescu, reportajul cuprinzând interviurile şi imagini cu expoziţia fiind difuzat la ediţiile Jurnalului Cultural de la TVR Cultural din 29.10 2009 (ora 19) şi 30. 10. 2009 (orele 1, 7 si 12).
În partea a doua a Colocviului Naţional, tot în Aula Magna, au luat cuvântul Pr. Costin Butnar, Prof. Ioan Bruss, Prof. Natalia Diaconescu, Alexandru Tulai, Ioan Gheorghian, Alexandru Valentin Crăciun şi Alexandru Bogdan Duca.
A urmat lansarea volumului "Trăirea Mistică a Liturghiei", de Ierom. Ghelasie Gheorghe, lucrare prezentată de către directorul editurii Platytera, Florin Caragiu.
În final, participanţii au vizionat secvenţe dintr-un interviu luat de Răzvan Bucuroiu Părintelui Ghelasie, chiar în incinta Sfintei Mânăstiri Frăsinei.
În continuarea Colocviului, cei prezenţi au vizitat Biblioteca Centrală a ASE şi paraclisul din incinta instituţiei, unde s-a săvârşit o rugăciune de mulţumire.
5 comentarii:
Felicitari pentru aceasta reusita exceptionala, in vremurile in care ditamai firmele se codesc sa faca si cea mai mica actiune, voi ati reusit sa aduceti o sala de oameni, sa impartiti mape cu carti si materiale promotionale.
Toate asta fara sa vindeti nimic.
De fapt, ba da. Poate niste aripi, ca alealalte ne-au cam ramas mici.
Multumiri. Speram sa apara ceva si in presa, dar depinde de mai marii care sunt preocupati doar de campanii si politichii.
__________________________________
foarte greu merge cu comentariile setate asa, fara sa se poata comenta si anonim. nu am putut comenta setand cont wordpress
Felicitari pentru eveniment! Stiu cat de greu este sa organizezi un astfel de eveniment. Oamenii vin, in cel mai bun caz raman cu ceva si uita ca in spatele unui astfel de eveniment exista oameni putini, resurse putine, nopti nedormite si multa alergatura si emotii.
Ma bucur foarte mult ca am putut fi alaturi.
Vă mulţumesc pentru participare, mă bucur că a ieşit bine, într-adevăr a fost un volum de lucru considerabil, dar a meritat cu prisosinţă.
Buna Florin,
Felicitarile mele ptr eveniment.
Din pacate eu am auzit de el la abia cateva zile dupa ce fusese deja organizat.
Ca o sugestie, poate reusim sa creem o lista de contacte email si sa fim in felul acesta informati in timp util daca exista astfel de actiuni.
Multumesc mult!
Mircea din Codlea, de fapt acum in Bucuresti :)
Draga Mircea, abia acum vad comentariul tau, adresa mea este afisata pe blog, anume
editura_platytera@yahoo.com, daca citesti raspunsul meu tarziu trimite-mi te rog un mail ca sa te pun pe lista si sa primesti in timp anunturile.
Trimiteți un comentariu