Seducătoare antologia de texte teologice din creaţia Părintelui Ghelasie de la mănăstirea Frăsinei, ce poartă genericul „Pateric carpatin. File de isihasm”, ediţie, pref. de Florin Caragiu, Editura Platytera, Bucureşti, 2017, 335 pp.
O ediţie ce selectează armonic nu doar cuvinte arhiereşti despre cuviosul monah şi ilustrul gânditor ortodox contemporan, nu doar instructive repere biografice şi comentarii, ci, mai ales, cuvinte reprezentative pentru caracterul său filocalic, pentru „chipul de modelare iconică pe care îl propune isihasmul carpatin în diversitatea situaţiilor concrete de viaţă” – cum subliniază prefaţatorul şi îngrijitorul colecţiei, de altminteri un ucenic fidel al Avvei Ghelasie Gheorghe, ce îndeplineşte misiunea răspândirii în lume a gândirii acestuia şi din filială ascultare faţă de impunerea şi rugămintea celui ce i-a fost deopotrivă duhovnic şi magistru spiritual.
Stilul său a fost cu siguranţă unul dificil, exprimarea teribil de complexă (comparabilă uneori, mutatis mutandis, cu cea a existenţialiştilor germani) şi meandrele cugetării sale nu întotdeauna lesne de urmărit: de aceea îi sfătuia pe colegii de monahism să îl studieze de preferinţă atunci când sunt în stare de rugăciune.
Tocmai de aceea, micile sfaturi cotidiene, întâmplările hazlii şi corijările pilduitoare evocate de martorii duratei sale pământeşti creează un portret din fragmente, extraordinar de plastic şi modelator, bun de tradus în orice limbă de circulaţie în vederea unei introduceri corecte şi accesibile în personalitatea sa eminamente harismatică.
Cine poate uita, de pildă, legendarul butoi din curtea mănăstirii unde locuia precum într-un citat cultural de Diogene modern, unul de astă dată fără cinisme, ci doar plin de empatie şi umor neobosit.
Claudiu T. Arieșan
Revista „Orizont”, serie nouă, Februarie 2018, nr. 2 (1630), anul XXX, p. 22.
http://www.revistaorizont.ro/arhiva/februarie2018.pdf
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu