luni, 7 iunie 2010
Psihoterapeut Gina Chiriac: "Medicina isihastă – o erminie a vieţii creştine"
DOMNUL să ne ajute să înţelegem cele Bune!
Noi, românii, ne redescoperim „luminile” isihasmului mai târziu.. Uneori după ce urcă la cer, rugându-se pentru noi Lui Dumnezeu: „Iartă-i Doamne, că nu ştiu ce fac”. Cu răbdare de sfinţi ne aşteaptă pe fiecare, să ne vină rândul, să creştem şi să ridicăm privirea spre cer. Apoi cu iubire îngerească ne ghidează pe calea Adevărului spre vindecare.
Volumul „Medicina isihastă” este un astfel de ghid.
Cine este autorul? Este un OM. Cine este Omul? „Omul este UNITATEA dintre Lume si DIVIN”.
„Am devenit un Fiu duhovnicesc al acestui spiritual ascetic tradiţional, având o viziune specifică unei tradiţii isihaste carpatine”, se definea ieromonahul Ghelasie Gheorghe.
„Fondul filocalic al isihasmului carpatin este acea aspiraţie a omului care pune un accent deosebit pe Reîntoarcerea Omului la DUMNEZEU şi depăşirea anormalităţii prin medicina noastră Isihastă, ca medicină de Orientare Creştină”. Astfel, în tradiţia autohtonă carpatină mediul „bogat în vegetaţie” şi-a pus amprenta în sensul unei necontrarietăţi între spirit şi natură, între suflet şi trup. Aceasta din urmă este considerat „parte integrantă din întreaga nostră Fiinţialitate” şi de condiţie iconic-euharistică în contextul liturghisirii relaţiei cu Dumnezeu şi întreaga Creaţie.
„Pe scurt”, spune părintele Ghelasie, „specificul nostru Carpatin este cel «dintre» FIINŢĂ şi HAR, dintre IPOSTASUL direct HRISTIC şi Ipostasul direct de Creaţie, dintre Chipul Sufletului şi Mintea harică a Chipului Sufletului, dintre FIINŢA «a-energetică» şi Prescura energetică de Întrupare. Modelul Carpatin este pregnant EUHARISTIC, în care PRESCURA şi VINUL sunt deodată FIINŢĂ şi HAR, deodată DUMNEZEU şi Creaţie, deodată Suflet şi Corp, Taina ICOANEI-DEODATĂ SPIRIT şi Materie în TRANSFIGURARE reciprocă”.
Ieromonahul Ghelasie l-a numit caracter iconic, amintind că pustnicii din Munţii Apuseni se numeau Iconari. Iconari, nu în sensul de a fi pictori de Icoane, ci în sensul că aveau o evlavie extraordinară, un fel de „mistică a Icoanei”... Nu întâmplător atât de aproape de Frăsinei şi de spiritul părintelui Ghelasie se găsesc moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul!
Putem spune, deci, că această carte este scrisă de un reprezentant autentic al monahismului românesc! De aici autenticitatea şi valoarea acestei creaţii a părintelui Ghelasie.
Un creator creează lucruri şi le dă libertate. Cartea „Medicina isihastă” este o creaţie şi are propria ei libertate, propria ei misiune. Ea devine un instrument în mâinile fiecăruia.
Părintele Ghelasie păstrează o legătură cu ea, însă el oferă cu generozitate fiecărui cititor libertatea de a lua din ea după măsura propriului suflet, a propriilor nevoi şi înţelegeri…
Atunci când faci o alegere viaţa se schimbă. Noi prea uşor ne lăsăm copleşiţi de boală, suferinţă şi tristeţe. O învăţăm de la ceilalţi şi suntem experţi în a o adapta la viaţa noastră.
Putem acum alege deliberat să învăţăm, cugetând şi acţionând prin sacro-terapie, putem prelua tot aşa de bine sănătatea, învăţătura pentru minte şi suflet, de la părintele Ghelasie.
„Omul trebuie să se recunoască pe Sine, ca Făptură, că nu este DIVIN în Sine, ci are MENIREA de a «Face Lumea DAR», ca «DUMNEZEU să VINĂ să-l PRIMEASCĂ»”.
Medicina isihastă este o carte de reţete pentru suflet, minte şi trup, este o operă de artă prin formă şi o operă filozofică prin conţinut, într-o cuprindere de viziune teologică.
Este sacro-terapie şi este o carte de reţete. Reţetele au rol şi scop de corectare a erorilor şi greşelilor pe care le facem cu mintea şi cu sufletul, a greşelilor alimentare cât şi de corectare a concepţiilor greşite despre boală.
Medicina isihastă cu sacro-terapia sa este o formă de tratament pentru bolile noastre nenumărate. „Rădăcina bolilor este păcatul şi adevărata Vindecare o DĂRUIEŞTE doar MILOSTIVIREA şi IERTAREA Lui DUMNEZEU, dar MILA DOMNULUI se Revarsă şi peste cei «păcătoşi», îngăduind aşa zisa «Ştiinţă laică, lumească», ca o alinare a Suferinţelor.
În sens Creştin, Medicina nu este «VINDECARE», ci Alinare şi Ştiinţă provizorie pentru bolile noastre, VINDECAREA fiind doar ACTUL Lui DUMNEZEU. De aceea Medicina de Orientare Creştină este dublă, de Suflet pentru păcat şi de trup pentru Corectarea anormalităţii, abaterii (produse de păcat) de la Legile biologice. Mulţi se opresc doar la «Legile biologice» şi chimice, ca medicină lumească, de Ştiinţă (care are în sine tot LUCRAREA Lui DUMNEZEU, chiar dacă este trecută cu vederea)”.
E posibil să nu vedem imediat şi direct efectele medicinei isihaste (sacro-terapiei), dar le vom simţi în viaţa noastră. Mai degrabă sau mai târziu vom deveni conştienţi că Ceva s-a schimbat. Este diferit de cum era înainte de a începe o astfel de terapie, înainte de a urma o reţetă din carte, de a alege să ţinem post.
Medicina isihastă este o alegere de a te vindeca pe calea în Hristos.
Cartea ieromonahului Ghelasie este un cuvânt care lucrează în tine, te transformă zi după zi, scoate resursele la suprafaţă, activează iubirea şi te aduce cu un gând mai aproape de Dumnezeu.
Indicator şi unealtă, de necuprins prin complexitatea ei, taină revelată ce se lasă cunoscută prin iubirea celui care ne-a lăsat-o, atinge vieţile oamenilor, vindecând. Reuneşte mintea, sufletul şi corpul, reîntregind omul.
Cititorul îşi poate întrezări frumuseţea reală a sufletului atunci când este pregătit să primească. Dacă acum Dumnezeu a îngăduit să aveţi această minunată «erminie» de viaţă în mână, care este Medicina isihastă, aveţi posibilitatea să alegeţi calea în Hristos spre vindecarea proprie şi participarea la refacerea Realităţii adevărate, aşa cum a creat-o Preasfânta Treime!
În general, Tainele copleşitoare nu se trăiesc la momentul săvârşirii lor, ci doar după aceea!
Psihoterapeut Gina Chiriac,
Centrul de recuperare medicală
„Sfântul Grigorie Decapolitul”, Craiova
(text apărut în postfaţa volumului Ierom. Ghelasie, "Medicina Isihastă", ed. Platytera, Bucureşti, 2009, pp. 327-330)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu